פרופ' אילן ארז – כירורג ילדים

*פרופ' אילן ארז – מנהל המחלקה לכירורגית ילדים במרכז הרפואי מאיר, בעבר.

*מתן ייעוץ, אבחון, מניעה וניתוחים בתינוקות, ילדים ונוער.

*בקע מפשעתי, בקע טבורי, אשך טמיר, הידרוצלה, הזעת יתר בכפות הידיים.

תור לייעוץ במרפאות:

כפר סבא – שר"פ + מגדל קניון כ"ס הירוקה, קומה 11 טל: 07-33-700700

נתניה – "בית גדי" – רח' חיים לבנון 1, נווה איתמר. טל: 09-8848444

 

אשך טמיר

21 באוקטובר, 2011  |   נכתב על ידי:

מהי טמירות אשכים?                                                                                                                                                                                                                     במהלך החודשים האחרונים  של ההריון האשכים מסיימים את המעבר שלהם דרך המפשעות ומתקבעים בתחתית  שק האשכים. זהו התהליך התקין. כאשר האשכים אינם מגיעים אל היעד, או כאשר התינוק יוצא לאויר העולם לפני כן- שק האשכים נמצא ריק מתוכן, מצב הקרוי טמירות אשכים.למרבה הצער רק במעט מקרים האשך ימשיך לרדת לתחתית שק האשכים, לאחר הלידה ועד גיל שנה.

טמירות אשכים מציבה מספר בעיות:

בתמונה: סיכוני אי- פוריות  עתידית על פי גיל הילד שעבר ניתוח קיבוע האשך.

פוריות– להתפתחות תקינה של אשך ולתפקוד מיטבי בעתיד יש צורך בסביבה קרירה ב 0.5-1 מעלות מחום הגוף, זו הסיבה לכך שהאשך נמצא ומתפתח בשק האשכים. אשך הנמצא במפשעה אינו מקבל את התנאים האופטימליים להתפתחותו ולתפקודו העתידי .

בדרך כלל קיבוע אשך טמיר למקומו בשק  נעשה לערך בגיל שנה (אפשר גם  מס' חודשים לפני או אחרי). ממחקרים רבים אנו למדים  שפוריות הגבר שנותח בגיל זה קרובה מאד לסיכויי הפוריות  בגברים שלא סבלו מטמירות האשכים.

סיכון יתר לשינויים ממאירים בעתיד. אמנם, לא נמצא שקיבוע האשך משנה באופן משמעותי את הסיכון אך ניתוח קיבוע האשך בשק יאפשר בעתיד לגבר הצעיר למשש  ולמצוא בבדיקה עצמית שינויים מבניים וגילויים  המוקדם.

– הנסיון מצביע על ‏שכיחות יתר לתסביב האשך.

– ‏אשך מפשעתי חשוף לחבלות יותר מאשר אשך הנמצא במקומו בשק האשכים.

ולבסוף,  כמעט מובן מאיליו, ננתח ונקבע את האשך מ‏סיבה פסיכולוגית / חברתית.

הניתוח:

קיבוע האשך נעשה כמובן בהרדמה כללית ובמהלכו האשך יזוהה, ולאחר הארכת חבל הזרע שיופרד מהרקמות שסביבו,  יקובע האשך אל תחתית שק האשכים בעזרת תפרים עדינים שניתן יהיה לראותם לאחר הניתוח אך צפויים להספג ולהעלם במשך השבועיים שלאחר מכן.

לאחר הניתוח כדאי להמנע מיצירת לחץ על שק האשכים במשך כ-4 חודשים (לא לשאת את הילד על הכתפיים, רכיבה על תלת אופן לפעוטות וכד' ).

יש מצבים בהם האשך אינו בשק ואף נמצא גבוה מהמפשעה, כלומר בבטן. במצבים לא שכיחים אלו אנחנו משתמשים בטכנולוגיה מיוחדת לאיתור והורדת האשך הבטני- פעולה ניתוחית זעיר- פולשנית (לפרוסקופיה) .

בחלק קטן מאד מהמקרים האשך נמצא מנוון או לא נמצא כלל (לא נוצר או הסתובב בתקופה העוברית,  עבר נמק ונספג).                                                                   במקרים אלו נוהגים לטמון בשק אשך תותב העשוי סיליקון או חומר אחר (במבנה וגמישות דומים מאד לאשך טבעי תקין). אך זאת ייעשה רק אצל הנער הבוגר.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך:

    שבר
    בקע
    הידרוצלה